Anglaise, samenstelling van eiwit, olie, peper en zout; lichtjes opgeklopt, dient om te paneren. Annonceren, afroepen van bestellingen. Appareil, samenstelling van verschillende ingrediënten. Arroseren, het bedruipen, begieten tijdens het bakken of braden. Aromatiseren, gebruik van kruidige kruiden en specerijen. Aspic, een heldere, geurige gelei, gemaakt van vlees-, vis- of groentebouillon, gebonden met gelatine.

overtollig vel verwijderen Amuses, kleine hapjes voorafgaand aan de maaltijd (afkomstig van amuse-gueule (Frans, letterlijk: vermaak voor de mond).

Abaisse, uitgerolde lap deeg, abatis. Bruikbare afval van; wild, vlees, gevogelte of groenten. Abrikoteren, het bestrijken met warme gezeefde abrikozenjam of andere jam. Afblussen, toevoegen van vloeistof aan gebakken of gebraden voedsel in een pan. Afgieten, het verwijderen van een te veel aan vocht. Afhalen, het verwijderen van de draad bij verse peulvruchten, ook wel 'rangen' genoemd: snijd met een scherp mesje de steelaanzet van de boon in en depressie trek de steelaanzet naar de punt van de boon toe, zodat de draad wordt verwijderd. De meeste moderne bonenrassen hebben geen of nog maar af en toe draden, hierbij volstaat het wegsnijden van de steelaanzet en eventueel het, verdroogde, puntje. Afkoelen, het koud laten worden van een bereiding. Afschuimen, het met een schuimspaan verwijderen van schuim van een bouillon zodat er een heldere vloeistof achterblijft. Op juiste dikte brengen.

overtollig vel verwijderen

Coq au vin Recept - ons kookboek


Bepaalde woorden kom je alleen in de professionele keuken tegen. Termen van arroseren tot zeste bekijk je, met de uitleg er bij, in dit gastronomisch woordenboek vol keukentermen. A point, bakwijze van vlees (tussen saignant en bien cuit). Aanbraden, het snel in een pan met een vetsoort rondom dichtschroeien dan wel om en om bakken van vlees zodat de vleessappen bewaard blijven. Aanzetten, verhitten en kleuren van ingrediënten. Aanzweten groenten zachtjes verwarmen in een vet zonder dat ze kleur beste aannemen. Abaisser, een stuk vlees uitrollen tot de gewenste dikte.

Buikcorrectie na afvallen: overtollig


Tegen de achterzijde van de lade is een enkele balg gemonteerd. Tijdens het spelen op een portatief moet men dus, net als bij zangers, ademhalen. Voor het portatief betekent dat: de balg open trekken. Men doet dit steeds aan het einde van een muzikale regel. Muziek die voor dit instrument geschreven is houdt hier al rekening mee, net als bij psalmen, gezangen en ook popliedjes de lengte van de regels is afgestemd op de adem van een gemiddelde zanger. Je moet ten slotte een keer ademhalen. Om een niet al te groot gat in de muziek te laten vallen moet het open trekken van de balg bij een portatief vrij snel kunnen gebeuren.

overtollig vel verwijderen

Figuur 2 tekening van een portatief naar een schilderij van Melozzo da forli ( ). Een schilderij van Memling, figuur 3, geeft een nauwkeuriger beeld van een portatief. Op dit schilderij is duidelijk de kast en voor de balgconstructie te zien. Wat minder goed is het klavier en de pijpmensuur te beoordelen. Het lijkt wel of hier al enigszins wordt afgeweken van de starre mensuur.

De lengte van de grootste pijp is duidelijk langer dan op andere afbeeldingen. Naar schatting ongeveer zestig centimeter. Deze afbeelding is als voorbeeld gebruikt voor de bouw van een portatief. Principe van het portatief, het portatief heeft in grondbeginsel alle elementen van een orgel. Het klavier is direct op de windlade gemonteerd en heeft een stekermechaniek. Om het geheel compact te houden zijn de toetsen vrij kort of bestaan slechts uit een soort knoppen zoals bij een accordeon. Direct achter de toetsen staan goede de pijpen.

Liposuctie van de buik - foto's

De toon moet vrij hoog geweest zijn als je kijkt naar de lengte van de pijpen in verhouding tot de bespeler. De grootste pijp is dan ongeveer dertig tot veertig centimeter lang. Die verhouding komt ook op veel voor andere afbeeldingen. Bijvoorbeeld op een tekening naar een schilderij van Forli, figuur. Hier wordt het portatief met een riem groenten om de linker schouder gedragen. De balg zit aan de onderkant van het orgeltje zodat het ook alleen maar tijdens het dragen gespeeld kan worden. Merkwaardig is de vorm van de toetsen haar die omhoog komen uit een schuin vlak.

overtollig vel verwijderen

Halslift: een strakkere hals na een

De oudste orgeltekeningen laten het instrument zien als het al tot ontwikkeling is gekomen, bijvoorbeeld op figuur 1, een grafschildering uit Brugge. Een dergelijk instrument was draagbaar en heette daarom portatief. Het werd gebruikt bij processies, maar ook bij feesten. Eén persoon bediende het instrument en droeg het met een leren riem om de rechter schouder. De analfabetisme linker hand bewerkt de balg en de rechter hand bespeelt de toetsen. Afbeelding van een portatief op een grafschildering te Brugge. Dergelijke oude afbeeldingen zijn vaak weinig gedetailleerd. De pijpen worden afgebeeld met een starre mensuur, dat wil zeggen dat alle pijpen een gelijke diameter hebben. Je zou kunnen veronderstellen dat de tekenaars of schilders het niet zo nauw namen met het afbeelden van de pijpen, maar een starre pijpmensuur was in die tijd gebruikelijk.

En, door zijn grootte staat het portatief nooit in de weg. Kortom, een dergelijk instrument moet je een keer gebouwd hebben. Geschiedenis, over de oudste ontwikkeling van het orgel is weinig bekend. In bronnen die de middeleeuwen behandelen, wordt wel eens iets gezegd dat capitool betrekking zou kunnen hebben op een orgel, maar het woord o r g a n u m, in het algemeen een werktuig, maakt dat betwistbaar. Vrij zeker is echter dat het orgel is voortgekomen uit de syrinx, de pansfluit. De beschrijving van de pansfluit is ongeveer hetzelfde als van het orgel. Aanvankelijk zeven naast elkaar opgestelde pijpen, de ene pijp telkens wat korter dan de andere. Wanneer men op het idee kwam om de pijpen niet met de mond maar met blaasbalgen aan te blazen is niet bekend. De komst van de balg ligt dus in het duister.

Coq au vin Recept - ons kookboek

Bouw van voor een, poratief, dit artikel is eerder verschenen in 'de bouwbrief' nummers 118, 119 en 120, orgaan van de werkgroep bouwerskontakt van huismuziek. Losse nummers van de bouwbrief kunt u bestellen bij. Dit portatief is gebouwd met deze bouwbeschrijving. Jos huijben, Alphen nb, inleiding: Het bouwen van een portatief is zowel voor de beginnende als de gevorderde orgelbouwer een aantrekkelijke klus. De beginner komt door dit eenvoudig te bouwen instrument in aanraking met alle kenmerkende onderdelen van een orgel. Het is dus een uitstekend oefenstuk dat ook nog een aantrekkelijk instrument oplevert en zelfs in zijn primitiefste uitvoering emotioneert. De gevorderde bouwer kan zijn hart ophalen aan het perfectioneren van de touché, de klank en het balggebruik.

Overtollig vel verwijderen
Rated 4/5 based on 475 reviews